Cu ceva ani in urma, conceptul de automatizare parea ca se incadreaza in domeniul stiintifico-fantastic. Nu mai este cazul si astazi, cand casa inteligenta a devenit realitate, ramanand insa un concept inedit. Progresele tehnologice ne permit acum sa controlam, direct de pe tableta sau telefonul mobil, intreaga aparatura electrica din casa, incepand cu becurile si terminand cu reglarea temperaturii apei.
Cum ar fi daca toate electronicele pe care le folosim zilnic sa se conecteze la Internet si sa fie controlate dintr-un singur loc?
Asta face automatizarea – un proces care permite controlul automat al tuturor dispozitivelor dintr-o casa cu o simpla apasare de buton sau cu o comanda vocala. Nu doar computerele si smartphone-urile, ci chiar si ceasurile, boxele, luminile, electrocasnicele din bucatarie si asa mai departe. Mai mult, automatizarea inseamna ca toate aceste dispozitive pot comunica, trimite informatii catre utilizator si raspunde la comenzi. Toate acestea sunt o realitate in 2017.
Automatizarea este, in general, impartita in trei generatii:
- Tehnologia Wireless (prima generatie)
- Inteligenta Artificiala (a doua generatie)
- Robotizarea (a treia generatie)
Acestea evolueaza de la an la an, iar in prezent un sistem inteligent accesat cu ajutorul unei simple aplicatii este capabil sa controleze sistemul de incalzire, ventilatie si aer conditionat, sistemul de iluminat, sisteme de securitate, sisteme de alarma si de detectare a intrusilor, detectoare de fum si scurgeri de gaz, sisteme speciale pentru oameni in varsta sau cu dizabilitati, sisteme audio si video sau chiar electrocasnicele dintr-o locuinta inteligenta.
Ce poti face cu un sistem automatizat inteligent?
Exista multe categorii de produse automatizate, astfel incat utilizatorii pot controla printr-o simpla apasare de buton toate dispozitivele din casa lor. Iata cateva exemple de tehnologie revolutionara dezvoltata in ultimul an, care isi poate gasi locul cu usurinta intr-o casa inteligenta:
Camere de Supraveghere
Tehnologia de azi permite folosirea camerelor de supraveghere wireless, rezistente la intemperii si usor de instalat, avand integrate si optiuni audio, cu posibilitatea de a incepe inregistrarea odata cu detectarea sunetului. Alte caracteristici ale acestor camera “inteligente” includ bateriile reincarcabile, conectivitate USB care ofera posibilitatea stocarii imaginilor pe un USB drive sau emiterea de alerte direct pe telefonul mobil atunci cand detecteaza miscare sau sunet in zonele alese de utilizator.
Incuietori si Sisteme de Securitate
Incuietorile “smart” vin cu optiunea de a fi instalate direct pe usa, fara a fi nevoie ca utilizatorul sa inlocuiasca clanta sau alte componente. Acestea comunica prin Bluetooth cu smartphone-ul, oferind acces facil in casa utilizatorului sau oaspetilor acestuia. Sistemele de Securitate inteligente pot fi accesate si prin comenzi vocale, prin intermediul dispozitivelor care permit acest lucru. Acestea pot fi achizitionate in diverse pachete sau utilizatorul le poate customiza in functie de nevoile sale si de ceea ce este potrivit pentru locuinta sa.
Sisteme de Climatizare
In 2017 termostatele au Wi-Fi integrat, astfel incat temperatura poate fi controlata de pe telefon, tableta sau computer. Cele mai noi generatii, aparute in ultimul an, prezinta si un display mai mare si cativa senzori in plus fata de predecesori. De asemenea, ultimele modele de termostat nu se limiteaza in a monitoriza temperatura dintr-un singur loc, acestea putand fi conectate cu mai multi senzori din mai multe incaperi.
Sisteme de Iluminat
Automatizarea face posibil si controlul wireless al sistemului de iluminat al unei case. Exista dispozitive si becuri care vin cu optiuni precum setarea intensitatii luminii, dar si culoarea acesteia.
Gatitul Inteligent
In ultima vreme au aparut dispozitive care ofera posibilitatea utilizatorilor de a gati de la distanta, cu ajutorul tehnologiei Wi-Fi. Acestia pot seta de pe telefonul mobil temperatura la care vor sa fie gatita mancarea, iar aplicatia trimite notificari pe parcursul procesului de gatire. Pentru cei care sunt abia initiati in arta culinara, dar vor sa experimenteze retete demne de profesionisti, exista un cantar electronic conectat la o aplicatie, care ii da indicatii utilizatorului pe masura ce amesteca ingredientele necesare, astfel incat cantitatile pentru aluatul perfect sa nu mai fie o problema. Sunt insa si posibilitati mai avansate de atat, pentru gatitul “outdoor”. Cand vine vorba de afumarea carnii, de exemplu, existau doua posibilitati pana de curand, carbuni sau gaz prin metoda traditionala, care nu era accesibila tuturor. Asta pana la aparitia afumatorii electrice, la care utilizatorul poate controla temperatura folosind aplicatii pe mobil. Tot ce trebuie facut este umplerea cutiei afumatorii cu bucati mici de lemne, iar aplicatia va emite o notificare atunci cand totul este gata. Rezerva de lemne este suficienta pentru o functionare de aproape sapte ore.
Curatenia Inteligenta
Aspiratoarele-robot sunt astazi mai inteligente ca niciodata. Acestea au integrate sisteme de navigatie, iar forma permite accesul in cele mai ascunse colturi. Bineinteles, aceste aspiratoare pot fi controlate wireless printr-o aplicatie pe telefonul mobil, astfel incat utilizatorii sa le poata folosi de oriunde se afla daca doresc sa faca curatenie in lipsa. Si cum folosirea aspiratorului nu este de ajuns pentru o casa cu adevarat curata, exista si mopuri inteligente. Acestea au dimensiuni reduse si sunt silentioase, fiind perfecte pentru proprietarii caselor de dimensiuni mari si care vor sa gaseasca podeaua curata atunci cand se intorc acasa.
Dispozitive pentru Exterior
Multa lume refuza sa isi amenajeze o gradina din lipsa de timp. Dar daca ar fi posibil ca gazonul sa fie tuns si florile udate de la distanta? Ei bine, tehnologia de azi permite aceste lucruri. Sistemele de irigare pentru gradina pot acoperi zone destul de mari si pot fi pornite si oprite cu ajutorul telefonului mobil. Mai mult, vin cu senzori de intemperii, iar in cazul in care ploua afara, acestea se opresc automat. Acestea pot fi sincronizate si cu alte dispozitive, precum Samsung SmartThings. Dispozitivele automatizate pentru taierea gazonului vin cu optiuni precum setarea unui anumit perimetru sau a anumitor modele preferate de utilizator.
Cum sa controlezi totul dintr-un singur punct
Unul dintre dezavantajele automatizarii unei case este ca, de obicei, dispozitivele alese provin de la companii diferite. Inevitabil, acest lucru inseamna instalarea multor aplicatii si conectarea mai multor hub-uri, fapt ce poate da batai de cap. Desi exista multe optiuni pentru alegerea unui hub pentru o casa inteligenta, unele dintre ele au un proces de setare complicat sau nu sunt compatibile cu toate sistemele din casa. Este evident ca cea mai eficienta si usoara cale este achizitionarea unui singur hub capabil sa controleze toate sistemele enumerate anterior. Cei de la Homey s-au gandit la acest aspect si au creat Homey Hub, cea mai buna optiune de pe piata la ora actuala, deoarece este capabil sa controleze o varietate larga de produse si este usor de setat si folosit.
Hub-ul Homey poate sa conecteze peste 50 000 de aparate si sisteme – mai mult decat majoritatea hub-urilor existente pe piata – si le permite utilizatorilor sa creeze o larga varietate de diverse scenarii pentru toate gadget-urile din casa. Homey hub este compatibil cu produse Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi, Apple HomeKit, Bluetooth, IFTTT sau Amazon Echo (Alexa) si Google Assistant.
Folosirea aplicatiilor pe mobil
Conceptul IoT (Internet of Things) presupune conectarea electronicelor intre ele si la Internet pentru a spori productivitatea respectivelor dispozitive. De exemplu, un frigider poate sa “stie” ca utilizatorul a ramas fara lapte si sa-l anunte pe acesta din timp.
Aplicatia Homey este una intuitiva si usor de folosit. Dispozitivele se pot grupa pe camere, precum bucatarie sau living, utilizatorul putand sa le atribuie sarcini. Configurarile avansate presupun crearea de sisteme de alarma, folosind senzori si camere. De exemplu, luminile se pot aprinde atunci cand usa de la intrare este incuiata si in casa este detectata miscare, iar camerele vor incepe sa inregistreze, trimitand imaginile in timp real pe telefonul utilizatorului. Aceasta nu este neaparat o inovatie in domeniu, deoarece sistemele traditionale de alarma pot face asta. Insa atunci cand nu sunt folosite pe post de alarma, senzorii si dispozitivele pot fi folosite pentru alte lucruri, cum ar fi aprinderea sau stingerea luminii atunci cand o usa este deschisa sau inchisa.
Piata Sistemelor de Automatizare
Multe companii au inteles ca automatizarea este un domeniu inca nou si ofertant, care va genera profit pe termen lung, asa ca se intrec in tehnologii care mai de care mai ingenioase. Pana in 2017, sistemele automatizate au ajuns in aproximativ 90 de milioane de case din intreaga lume. Previziunile arata ca pana in anul 2022, piata globala a sistemelor automatizate va ajunge la o valoare de 80 de miliarde de dolari. Piata sistemelor automatizate este condusa de factori precum cresterea semnificativa a IoT (Internet of Things), reducerea de costuri pe termen lung prin folosirea automatizarii si cresterea interesului consumatorilor de a isi monitoriza casa de la distanta.
Unele optiuni, precum setarea pornirii si opririi unei lampi sunt simple si relative ieftine. Altele, precum sisteme de supraveghere avansate, pot cere o investitie mai serioasa de bani si timp. Chiar daca automatizarea poate parea costisitoare la prima vedere, la un calcul simplu vom ajunge la concluzia ca este cea mai buna solutie, din toate punctele de vedere, costurile eficiente, economisirea timpului, protejarea mediului si confortul sporit fiind doar cateva exemple